Cukiernie Słodki Wentzl kontynuują tradycję sięgającą 1792 roku, kiedy to Jan Wentzl przeniósł swój zakład gastronomiczny do Kamienicy pod Obrazem w Rynku Głównym, którą otrzymał wianem swojej żony Marji Hallerówny. Przez 220 lat w salach na parterze budynku w Rynku Głównym 19 przyjmowano gości, zarówno z Krakowa jak i licznie odwiedzających to miasto przybyszów. Pod koniec XIX wieku było to miejsce spotkań artystów malarzy. To tutaj właśnie zrodziła się myśl powołania Muzeum Narodowego podczas spotkania grupy przyjaciół, z Henrykiem Siemiradzkim na czele, który to postanowił podarować pierwszy eksponat, monumentalny obraz „Pochodnie Nerona” swojego autorstwa.

W okresie międzywojennym miejsce to cieszyło się szczególną sympatią ówczesnego establishmentu, tak z Krakowa jak i z Warszawy. Świadczą o tym wpisy w księdze gości z lat 30. XX wieku, którą można zobaczyć w kawiarni przy Rynku Głównym. Są tam rysunki, dykteryjki i przypisy, między innymi Konstantego Ildefonsa Gałczyńskiego, Vlastimira Hoffmana czy marszałka Rydza-Śmigłego.

_mg_7099

Współczesny charakter kawiarni w ciągu ostatnich kilkunastu lat tworzyli znawcy polskiej i francuskiej sztuki cukierniczej: Susana Osorio de Mrożek, Olivier Boudon, Grzegorz Zdeb, a zwłaszcza dyplomowany mistrz francuskich wypieków, Anthony Lelievre.

W pobliskiej pracowni cukierniczej Słodki Wentzl na krakowskim Salwatorze powstają wyszukane ciasta i torty, a ich wysoka jakość i estetyka to jedyne kryterium jakim kierują się cukiernicy. Produkowane są ze sprawdzonych, markowych, naturalnych składników, a nad ich jakością czuwa szef pracowni Grzegorz Prochal.

Dumą pracowni z Salwatora są, obok ciast i tortów, produkowane metodą tradycyjną lody. W przeciwieństwie do lodów przemysłowych nie zawierają w swojej strukturze tak dużej ilości powietrza i dlatego nasze lody są dwa razy cięższe, bardziej treściwe, ciekawe i złożone. Lody te, o stosunkowo krótkim, trzymiesięcznym okresie przydatności do spożycia, zawierają jedynie naturalne składniki i nie posiadają w swoim składzie konserwantów i są one podstawą  deserów lodowych oferowanych w naszych cukierniach.

  • Facebook