Słodka Historia
Cukiernia Słodki Wentzl kontynuuje tradycję sięgającą końca XVIII wieku, kiedy to słynny kupiec krakowski Jan Wentzl posiadał kilka składów i zakładów gastronomicznych w tym mieście.
Współczesny charakter kawiarni w ciągu ostatnich kilkunastu lat tworzyli znawcy polskiej i francuskiej sztuki cukierniczej: Susana Osorio de Mrożek, Olivier Boudon, Grzegorz Zdeb, dyplomowany mistrz francuskich wypieków Anthony Lelievre, a zwłaszcza obecny szef Piotr Chachaj.
W pobliskiej pracowni cukierniczej Słodki Wentzl powstają wyszukane ciasta i torty, a ich wysoka jakość i estetyka to jedyne kryterium jakim kierują się cukiernicy. Produkowane są ze sprawdzonych, markowych, naturalnych składników, a nad ich jakością czuwa szef pracowni.
Cukiernia Słodki Wentzl mieści się w kamienicy z XIV wieku, zwanej kamienicą Fritscha, gdzie we wnętrzu zachowały się średniowieczne fragmenty kamiennych portali, sklepienia łukowe i ściany z cegły.
Cukiernia Słodki Wentzl kontynuuje tradycję sięgającą końca XVIII wieku, kiedy to słynny kupiec krakowski Jan Wentzl posiadał kilka składów i zakładów gastronomicznych w tym mieście.
Współczesny charakter kawiarni w ciągu ostatnich kilkunastu lat tworzyli znawcy polskiej i francuskiej sztuki cukierniczej: Susana Osorio de Mrożek, Olivier Boudon, Grzegorz Zdeb, dyplomowany mistrz francuskich wypieków Anthony Lelievre, a zwłaszcza obecny szef Piotr Chachaj.
W pobliskiej pracowni cukierniczej Słodki Wentzl powstają wyszukane ciasta i torty, a ich wysoka jakość i estetyka to jedyne kryterium jakim kierują się cukiernicy. Produkowane są ze sprawdzonych, markowych, naturalnych składników, a nad ich jakością czuwa szef pracowni.
Cukiernia Słodki Wentzl mieści się w kamienicy z XIV wieku, zwanej kamienicą Fritscha, gdzie we wnętrzu zachowały się średniowieczne fragmenty kamiennych portali, sklepienia łukowe i ściany z cegły.